Facebook

wtorek, 23 lutego 2016

Topfenschmarrn

Topfenschmarrn to austriacki omlet z twarogiem, a przygotowuje się go podobnie jak omlet Kaiserschmarrn. Można go spotkać w kartach wiedeńskich restauracji i kawiarni.
Podaję się go na śniadanie lub deser. 

Składniki:
(na 1 dużą lub 2 średnie porcje)
250 g twarogu (najlepiej tłusty lub półtłusty)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1-2  łyżki domowego cukru waniliowego
3-4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
1-2 łyżki rumu
sól
masło klarowane
cukier puder
powidła śliwkowe (u mnie domowe z wanilią)

Wykonanie:
W dużej misce miksuję ze sobą pokurszony biały ser, śmietanę, mąkę, skrobię kukurydzianę, cukier waniliowy i żółtka. Po chwili dodaję rum i mieszam jeszcze przez chwilę.
Białka ubijam z odrobiną soli na sztywną pianę.
Obydwie masy łączę ze sobą delikatnie szpatułką.
Na patelni rozgrzewam klarowane masło i wylewam ciasto.
Z całości porcji wychodzą 2 omlety, dlatego ciasto dzielę na 2 porcje, aby omlet lepiej się piekło, a przede wszystkim wygodnie przewracało na drugą stronę.
Omlet smażę kilka minut na złoty kolor.
Ostrożnie przewracam go na drugą stronę (można to zrobić za pomocą talerza) i rumienie ok 3-4 minut.
Gotowy omlet kroję delikatnie łopatką na kawałki.

Podaję posypany cukrem pudrem z domowymi powidłami śliwkowymi.

I gotowe!


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)