Facebook

piątek, 18 marca 2016

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarki,  to potrawa pochodząca z Austrii, a dokładnie z dworu cesarza Franciszka Józefa i cesarzowej Elżbiety.
"Kaiser" to po niemiecku "cesarz", a "schmarrn" to "bałagan".
Omlet podaje się porwany na kawałki i stąd jego nazwa.
Można go spotkać w austriackich kawiarniach i jest to potrawa śniadaniowo-deserowa.

Składniki na dużą porcję:
3 jajka
3-4  łyżki mąki
ok 100 ml łyżek mleka
1-2 łyżki cukru (u mnie domowy waniliowy)
rodzynki
rum
cukier puder
masło
powidła śliwkowe (u mnie domowe z wanilią)

Wykonanie:
Małą garść rodzynek zalewam rumem. Odstawiam do nasiąknięcia. Najlepiej na całą noc.
Żółtka odzielam od białek.
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywno.
Do żółtek dodaję cukier i ucieram je na pyszysty krem.
Delikatnie łączę obydwie masy.
Dodaję mąkę, mleko i delikatnie mieszam.
Masę wylewam na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
Omlet posypuję odsączonymi z alkoholu rodzynkami.
Piękę aż do zarumienienia z obydwu stron.
Gowy omlet skrapiam rumem, posypuję cukrem pudrem i podaję z powidłami śliwkowymi.

I gotowe!



3 komentarze:

  1. lubię omlety, ale o tym pierwszy raz słyszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak żebym jadł od razu! :D Jeśli lubicie podróżowac i jeść to zajrzyjcie tu http://www.naszebieszczady.com/co-jesc-w-bieszczadach/

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się świetnie, a że nie wydaje się być dość wymagającym przepisem to chętnie go wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)