Facebook

czwartek, 16 stycznia 2014

Sloppy Joe

Pamiętam jak wiele lat temu bardzo lubiłam oglądać filmy familijne.
 W pamięci pozostał mi film "Czy to ty, czy to ja" (It Takes Two) z bliźniaczkami Olsen, a szczególnie jedna scena, w której jedna z głównych bohaterek na  zjada obrzydliwie wyglądającą bułkę z nieokreśloną mazią.
Pamiętam jak na cały głos powiedziałam... fuj !!! 
A jednak filmowi bohaterowie zajadali się tym okropieństwem ze smakiem.
W tamtych czasach Internet w Polsce nie był tak powszechny i nie można było ot tak znaleźć informacje na temat tajemniczej potrawy. Po pewnym czasie zapomniałam o tym.
Po latach natknęłam się na ów film w telewizji i szybciutko znalazłam przepis.

Kanapka nazywa się Sloppy Joe, czyli Niechlujny Joe i jest jedną z ulubionych kanapek Amerykanów.
Postanowiłam zrobić ją w wersji dla dorosłych, czyli na ostro i wykorzystać do tego moją nową
ognistą mieszankę do potraw Kamis.

Potrawa jest czerwona i mocno brudząca w trakcie jedzenia, ale jej walory smakowe rekompensują wszystko.

Serdecznie zapraszam !!!

Składniki:
mielona wołowina
cebula
czosnek
pomidory (świeże lub z puszki)
koncentrat pomidorowy
olej
sól,  kolorowy pieprz
ulubione bułki (u mnie kajzerki)

Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaję mięso i oprószam świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Smażę, mieszając od czasu do czasu aż mięso straci krwisty kolor.
Dodaję drobno pokrojone pomidory z puszki i koncentrat.
Gotuję, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Bułki kroję na pół i do każdej nakładam porcję mięsa.

I gotowe!!!



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. My akurat zjedliśmy to na kolację. Na pewno zasmakuje to większości Panów.
      Bo nie jest dietetyczne, ani zdrowie ale przepyszne i ostre.

      Usuń
  2. Smakowało swietnie na kolacje, na śniadanie to trochę za dużo pracy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)