Facebook

wtorek, 9 października 2012

Tostadas z pomidorami i fasolą

Powrót do kuchni meksykańskiej.

Na początek szybka i smaczna przekąska.
 
Tostadas z sosem pomidorowo-fasolowym i nutką cheddara.

Zainspirowałam się przepisem na Tostadas z pomidorami i fasolą z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą - Tom V, Kuchnia meksykańska, s. 81, jednak na własny użytek odrobinę go zmodyfikowałam.
 

Składniki:
1/2 puszki czerwonej fasoli
mała czerwona cebula
1 duży pomidor
oliwa z oliwek
ser cheddar
śmietana
pszenne tortille
sól, pieprz
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa
 
Wykonanie:
Tortille kroję na trójkąty.
Cebulę drobno siekam.
Pomidora obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Fasolę odsączam z zalewy.
Na odrobinie oliwy smażę cebulę. Po chwili dodaję pomidora, a  na końcu fasolę.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kuchni meksykańskiej.
Całośc dokładnie mieszam i blenduję na gładką masę.
Tortille smaruję powstałym sosem.
Posypuję startym cheddarem i zapiekam w piekarniku aż ser się rozpuści.
 
I gotowe!
 


Mnie najlepiej smakowały z odrobiną śmietany.
 

 
Przekąskę dodaję do 4 akcji:
 


Sprawdzone menu na imprezy!


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam to danie, ale u mnie zwykle ląduje na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Jestem zachwycona prostotą i z pewnością niesamowitym smakiem tych trójkącików. ;)

    Serdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Męska uczta!" ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)