Facebook

wtorek, 23 października 2012

Sałatka Cezara

Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą. Podróże Kulinarne. Tom V,
Kuchnia meksykańska, s. 122-123.
 



Składniki:
sałata rzymska
chleb tostowy/bułka wrocławska
parmezan
jajko
oliwa z oliwek
czosnek
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki sosu worcester
1 ząbek czosnku
 
Wykonanie:
Pieczywo kroję na dużą kostkę.
W miseczce łączę oliwę z oliwek i rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzucam chleb i dokładnie mieszam całość. Grzanki podpiekam w piekarniu lub na teflonowej patelni do zrumienienia.
 
Przygotowuję dressing.
 
Do wrzącej wody wkładam jajko i gotuję je przez 1 minutę. Następnie wbijam je do miski i rozkłucam widelcem.
Dodaję oczyszczoną, podartą na kawałki sałatę rzymską i delikatnie mieszam ją z jajkiem.
Dorzucam grzanki i starty parmezan.
Całość dokładnie mieszam i przekładam do salaterki.
 
Gotową sałatkę skrapiam dressingiem.
 
I gotowe!
 

 
Sałatkę dodaję do 3 akcji:
 
 

Sprawdzone menu na imprezy!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)