Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą. Podróże Kulinarne. Tom V,
Kuchnia meksykańska, s. 122-123.
Składniki:
sałata rzymska
chleb tostowy/bułka wrocławska
parmezan
jajko
oliwa z oliwek
czosnek
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki sosu worcester
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Pieczywo kroję na dużą kostkę.
W miseczce łączę oliwę z oliwek i rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzucam chleb i dokładnie mieszam całość. Grzanki podpiekam w piekarniu lub na teflonowej patelni do zrumienienia.
Przygotowuję dressing.
Do wrzącej wody wkładam jajko i gotuję je przez 1 minutę. Następnie wbijam je do miski i rozkłucam widelcem.
Dodaję oczyszczoną, podartą na kawałki sałatę rzymską i delikatnie mieszam ją z jajkiem.
Dorzucam grzanki i starty parmezan.
Całość dokładnie mieszam i przekładam do salaterki.
Gotową sałatkę skrapiam dressingiem.
I gotowe!
Sałatkę dodaję do 3 akcji:
Pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń