Powrót do kuchni meksykańskiej.
Na początek szybka i smaczna przekąska.
Tostadas z sosem pomidorowo-fasolowym i nutką cheddara.
Zainspirowałam się przepisem na Tostadas z pomidorami i fasolą z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą - Tom V, Kuchnia meksykańska, s. 81, jednak na własny użytek odrobinę go zmodyfikowałam.
Zainspirowałam się przepisem na Tostadas z pomidorami i fasolą z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą - Tom V, Kuchnia meksykańska, s. 81, jednak na własny użytek odrobinę go zmodyfikowałam.
Składniki:
1/2 puszki czerwonej fasoli
mała czerwona cebula
1 duży pomidor
oliwa z oliwek
ser cheddar
śmietana
pszenne tortille
sól, pieprz
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisa
Wykonanie:
Tortille kroję na trójkąty.
Cebulę drobno siekam.
Pomidora obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Fasolę odsączam z zalewy.
Na odrobinie oliwy smażę cebulę. Po chwili dodaję pomidora, a na końcu fasolę.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem i przyprawą do kuchni meksykańskiej.
Całośc dokładnie mieszam i blenduję na gładką masę.
Tortille smaruję powstałym sosem.
Posypuję startym cheddarem i zapiekam w piekarniku aż ser się rozpuści.
I gotowe!
Mnie najlepiej smakowały z odrobiną śmietany.
Przekąskę dodaję do 4 akcji:
mm, pychota:)
OdpowiedzUsuńlubię takie dania na kolacje
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie, ale u mnie zwykle ląduje na obiad :)
OdpowiedzUsuńmm, podziel się kawałkiem! :)
OdpowiedzUsuńfajne na imprezę!
OdpowiedzUsuńWow! Jestem zachwycona prostotą i z pewnością niesamowitym smakiem tych trójkącików. ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Męska uczta!" ;)