Facebook

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Pesto z bazylii, pesto z rukoli

                      
Bardzo lubię pesto !!!
Jest ono doskonałym dodatkiem do kanapek, przekąsek i mięsa.
Dzisiaj przedstawię 2 pomysły na pesto na zielono.

Pesto z rukoli i pestek dyni oraz tradycyjne pesto z bazylii i orzeszków piniowych.


Składniki:

Pesto z rukoli i pestek dyni:
  • rukola
  • pestki dynii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Pesto z bazylii i orzeszków piniowych:
  • bazylia
  • orzeszki piniowe
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • drobno starty parmezan
Wykonanie:
Składniki dokładnie rozcieram w moździeżu lub miksuję blenderem.
Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Należy wtedy przełożyć je do słoiczka i  przykryć  warstwą oliwy

I gotowe!

Pesto z rukoli i pestek dyni.



Pesto z bazylii i orzeszków piniowych.



Pesto dołączam do akcji:

3 komentarze:

  1. Chyba przetestuję tę wersję z rukolą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję, uwielbiam pesto!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiaaaaaaaaaam pesto i rukole, chyba jutro zrobię odpowiednie zakupy ;) apetycznie wygląda u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)