Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą Tom I
"Podróże kulinarne. Kuchnia włoska" s. 76.
Składniki:
- 500 g pomidorków cherry
- ogórek (u mnie brak ;)
- awokado
- 1/4 szklanki kaparów
- żółta papryka (u mnie czerwona ;)
- 400 g białej fasoli z puszki
- bazylia
- przyprawa do kuchni włoskiej Kamisa
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- ciabata (u mnie pieczywo tostowe)
- oliwa z oliwek
- czosnek
Wykonanie:
Grzanki: pieczywo kroję w dużą kostkę. W misce łączę chleb z mieszanką oliwy i czosnku. Grzanki rozkładam na wyłożonej papiuerem do pieczenia blasze i zapiekam około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Sałatka: fasolkę i kapary odsączam z zalewy. Pomidorki kroję na połówki, paprykę i awokado w grubą kostkę a ogórka w plasterki. Awokado skrapiam sokiem z cytryny. Bazylię siekam na drobno.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Pomidorowy winegret: oliwę z oliwek łączę z octem z czerwonego wina i sokiem pomidorowym. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę łączę z sosem. Dodaję grzanki i delikatnie mieszam.
I gotowe!
Sałatkę przygotowałam w ramach akcji Sałatki bez majonezu organizowanej na Durszlaku przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.
Też ją bardzo lubię i często robię;)
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam ją wczoraj po raz pierwszy i myslę, że nie ostatni :)
Usuń