Zainspirowałam się przepisem z książki wydanej przez Rzeczpospolitą - Podróże kulinarne. Kuchnia turecka. Tom 10, s.124.
Składniki na 1 porcję:
Składniki na 1 porcję:
2 jajka
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 czerwonego pomidora
1/2 żółtego pomidora
dymka
ser feta
sól, pieprz
słodka czerwona papryka
kumin (kmin rzymski)
chili w płatkach
oliwa
oliwa
Wykonanie:
Jajka z jogurtem rozkłócam widelcem.
Masę doprawiam solą, pieprzem, papryką i kuminem.
Peperoni kroję na ćwiartki i usuwam gniazdo nasienne.
Dymkę drobno siekam, a pomidory kroję na 4 części (wcześniej obieram je ze skóry).
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę omlet na złoto.
Gotowy omlet zsuwam na talerz, a na patelni podsmażam przez chwilę peperoni i dymkę (białą cześć).
W przepisie podane jest, aby podsmażyć również pomidory ale ja tym razem postanowiłąm podac je surowe.
Na omlecie rozkładam podsmażone peperoni, dodaję pomidory, pokruszoną fetę, a całość posypuję zieloną dymką i płatkami chili.
I gotowe!
Dymkę drobno siekam, a pomidory kroję na 4 części (wcześniej obieram je ze skóry).
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i smażę omlet na złoto.
Gotowy omlet zsuwam na talerz, a na patelni podsmażam przez chwilę peperoni i dymkę (białą cześć).
W przepisie podane jest, aby podsmażyć również pomidory ale ja tym razem postanowiłąm podac je surowe.
Na omlecie rozkładam podsmażone peperoni, dodaję pomidory, pokruszoną fetę, a całość posypuję zieloną dymką i płatkami chili.
I gotowe!
Chętnie zjadłabym na weekendowe śniadanie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Dziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń