Składniki dla 1 osoby:
- makaron spaghetti 80-100g,
- kilka plasterków chudego boczku,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- pół cytryny,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- pieprz i sól.
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka minut.
Boczek kroję w cienkie plastery, a następnie w paski i podsmażam na oliwie z oliwek.
Do boczku dodaję cebulę i mieszam. Dodaję makaron. Posypuję natką z pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszam i przekładam na talerz.
Smacznego!
Ciekawa propozycja, czy wersja bez pietruszki (nie lubie) nie straci na smaku?
OdpowiedzUsuńMyślę że spokojnie mozna dodać tutaj swoją ulubioną zieleninkę ;)
UsuńBrzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuń