Facebook

piątek, 30 marca 2012

Grzanka z pieczarkami i mozzarellą

Szybka w przygotowaniu wariacja na temat grzanki :)


Składniki:
  • pieczywo tostowe
  • pieczarki
  • mozzarella
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • masło
Wykonanie:
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki i duszę na maśle. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na kromce z pieczywa tostowego rozkładam gotowe grzyby a na wierzch kładę plastry mozzarelli.
Zapiekam w piekarniku aż ser się rozpuści.
Dekoruję listkami bazyli.

I gotowe!


Grzankę dodaję do 3 akcji kulinarnych:
 
Kanapki, kanapeczki!Seromaniacy

środa, 28 marca 2012

Spaghetti z mozzarellą i szynką parmeńską

Idealne danie na wiosenne, ciepłe dni.
Błyskawiczne w przygotowaniu i lekkie...


Składniki:
  • makaron spaghetti
  • mozzarella
  • szynka parmeńska
  • pomidorki koktajlowe lub pomidor
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kuchni włoskiej Kamisa
  • świeża bazylia
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Pomidorki koktajlowe kroję na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości), szynkę parmeńską w paseczki a mozzarellę w kostkę.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i dodaję rozgnieciony czosnek. Dodaję szynkę parmeńską i makaron, przyprawę do kuchni włoskiej Kamisa i wszystko dokładnie mieszam. Potrawę ściągam z ognia i wsypuję pomidorki, mozzarellę oraz bazylię. Doprawiam solą, pieprzem.

I gotowe!



Makaron przygotowałam w ramach akcji 2 akcji kulinarnych:

 La Cucina Italiana! organizowanej na Durszlaku przez Dominikę autorkę bloga Nóż i Widelec


Seromaniacy organizowanej na Mikserze przez Lenę autorkę bloga LenaGotuje
Seromaniacy


poniedziałek, 26 marca 2012

Sałatka z suszonymi pomidorami i migdałami


Składniki:
  • rukola i mieszanka sałat
  • suszone pomidorki
  • suszona żurawina
  • marchewka
  • migdały
  • parmezan
Sos:
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyzki soku pomarańczowego
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Sałatę i rukolę rozkładam na talerzu. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję nią mieszankę sałat. Dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory.

W occie balsamicznym rozpuszczam odrobinę soli. Dodaję sok pomarańczowy i pieprz. Wlewam 2-3 łyżki oliwy i mieszam aż powstanie aksamitna konsystencja.

Sałatkę skrapiam sosem. Posypuję posiekanymi migdałami, suszoną żurawiną i parmezanem.

I gotowe!



Makaron przygotowałam w ramach 4 akcji:

 La Cucina Italiana! organizowanej na Durszlaku przez Dominikę autorkę bloga Nóż i Widelec


 
Sałatki śniadaniowe organizowanej na Mikserze przez Pelę autorkę blogów:

Sałatki śniadaniowe

 
Bakalie w kuchni organizowanej na Durszlaku przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.



Seromaniacy organizowanej na Mikserze przez Lenę autorkę bloga LenaGotuje
Seromaniacy

niedziela, 18 marca 2012

Duszona wołowina po toskańsku

Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą Tom I "Podróże kulinarne. Kuchnia włoska" s. 114.

Przedstawiona poniżej potrawa jest w pewnym sensie formą gulaszu.
Kolor być może nie jest zbyt zachęcający ale smak to po prostu bajka...
Wspaniały zapach, wyrażnie wyczuwalny smak wina i krucha, rozpływająca się w ustach wołowina.

Serdecznie polecam !!!


Składniki:
  • 1 kg pokrojonego w kostkę rostbefu
  • 400 g dymki
  • 30 g masła
  • 2 łyzki mąki
  • oliwa
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina (ja użyłam półwytrawnego z Chile)
  • 250 ml bulionu wołowego (ja rozpuściłam bulionetkę Knorra)
  • 200-250 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązki tymianku (ja skorzystałam z suszonego)
  • 2-3 liscie laurowe
  • 1 łodyga selera
  • 400 g małych marchewek (u mnie mrożone mini marchewki)
  • 250 g mrożonego groszku
  • natka pietruszki
Wykonanie:
W rondlu o grubym dnie smażę na oliwie cebulę, od czasu do czasu mieszając. Gotową dymkę przekładam na talerz.
Na większym ogniu rumienię ze wszystkich stron mięso i również odkładam na talerz.
W tym samym rondlu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam aż mikstura zgęstnieje. Stopniowo dolewam wino, bulion i wodę. Mieszam aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
(W razie gdyby utworzyły się grudki można sos zmiksować blenderem ;)
Do garnka wkładam spowrotem mięso, dodaję czosnek, tymianek i liście laurowe.
Zmniejszam ogień i gotuję przez około 1-1 i 1/2 godziny.
Do rondla wkładam cebulę, seler, marchewkę i groszek i gotuję jeszcze 15 minut pod przykryciem.
Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Można podawać z makaronem farfalle (tak jak ja) albo z penne.

I gotowe!





Wołowinę przygotowałam w ramach akcji La Cucina Italiana! organizowanej na Durszlaku
przez Dominikę autorkę bloga Nóż i Widelec




wtorek, 13 marca 2012

Kanapka z mozzarellą, pomidorem i pesto z bazylii

Pomysł na śniadanie, kolację czy lunch w pracy.
Smacznie i zdrowo!
Jedna z moich ulubionych kanapek :)


Składniki:
  • bułeczka pełnoziarnista/ciabata/bagietka
  • pesto z bazylii (najlepiej własnoręcznie przyrządzone ;)
  • pomidor
  • mozzarella
  • listki bazyli
  • sól,pieprz
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Bułeczkę kroję na pół i smaruję obie części pesto z bazylii.
Układam na przemian plasterki pomidora, mozzarelli i listki bazyli. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można delikatnie skropić oliwą z oliwek.

I gotowe!



Kanapkę można również jeść na ciepło. Wystarczy kilka minut zapiec ją w piekarniku.


Kanapki, kanapeczki!


środa, 7 marca 2012

Penne z suszonymi pomidorami i rukolą

Przepis ten dedykuję mojej koleżance Ani J., która jest entuzjastką suszonych pomidorów i prawdziwym rukolożercą ;)

Pomysł zaczerpnęłam z książeczki dodanej do magazynu kobiecego Claudia i zatytułowanej
48 pomysłów na włoskie pasty s. 26.


Składniki:
  • makaron penne
  • plasterki bekonu lub szynki parmeńskiej
  • suszone pomidory w zalewie z oliwy
  • rukola
  • orzeszki pinii
  • sól, pieprz, oregano
  • łyżka pesto (najlepsze domowe ;)
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie:
Makaron penne gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Bekon lub szynkę parmeńską kroję w paseczki i rumienię na patelni z dodatkiej odrobiny oliwy z oliwek.
Po chwili dodaję suszone pomidory pokrojone w paski, łyżkę pesto i makaron. .
Dorzucam rukolę i oprzeszki pini. Jeżeli ktoś nie lubi to może z nich zrezygnować ;) (Ania ;)
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano. Wykładam na talerze i dekoruję pomidorkami koktajlowymi.

I gotowe!



W przepisie wykorzystałam samodzielnie przyrządzone domowe pesto :)
Przepis na nie podam już wkrótce w innym poście.


poniedziałek, 5 marca 2012

Sałatka z makaronem, grzybami i rukolą


Kolorowa i lekka sałatka. Idealna na lunch czy kolację.
Można ją zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.

Przepis zaczerpnęłam z książki wydanej przez Axel Springer Kulinarne odkrycia. Kuchnia włoska., s. 42-43



Składniki:
  • makaron farfalle (kokardki)
  • pieczarki
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • kapary
Sos:
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki i szklę razem z cebulką na odrobinie oliwy z oliwek.
Pomidorki kroję na połówki lub w ćwiartki w zależności od wielkości.
W naczyniu łączę makaron z pieczarkami, cebulą i pomidorami. Dodaję rukolę, kapary i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam i skrapiam przygotowanym sosem. Solę i pieprzę do smaku.
Przekładam na talerze.

I gotowe!



Sałatkę przygotowałam w ramach akcji Sałatki bez majonezu organizowanej na Durszlaku przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.

piątek, 2 marca 2012

Panzanella

Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą Tom I  "Podróże kulinarne. Kuchnia włoska" s. 76.



Składniki:
  • 500 g pomidorków cherry
  • ogórek (u mnie brak ;)
  • awokado
  • 1/4 szklanki kaparów
  • żółta papryka (u mnie czerwona ;)
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • bazylia
  • przyprawa do kuchni włoskiej Kamisa
  • sok z cytryny
Pomidorowy winegret:
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Grzanki:
  • ciabata (u mnie pieczywo tostowe)
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Wykonanie:
Grzanki: pieczywo kroję w dużą kostkę. W misce łączę chleb z mieszanką oliwy i czosnku. Grzanki rozkładam na wyłożonej papiuerem do pieczenia blasze i zapiekam około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Sałatka: fasolkę i kapary odsączam z zalewy. Pomidorki kroję na połówki, paprykę i awokado w grubą kostkę a ogórka w plasterki. Awokado skrapiam sokiem z cytryny. Bazylię siekam na drobno.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

Pomidorowy winegret: oliwę z oliwek łączę z octem z czerwonego wina i sokiem pomidorowym. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę łączę z sosem. Dodaję grzanki i delikatnie mieszam.

I gotowe!




Sałatkę przygotowałam w ramach akcji Sałatki bez majonezu organizowanej na Durszlaku przez Szymona autora bloga Facet i kuchnia.